آیا با جوشکاری آرگون آشنایی دارید؟ جوشکاری آرگون یک کار حرفه ای و تخصصی است که اکثراً در جوش دادن ورق های استیل برای تولید وسایل تزئینی و دکوری استفاده میشود. استفاده از آرگون در صنعت جوشکاری در کشور های صنعتی از جمله ایران بسیار رایج است. جوش آرگون دارای دو روش خاص میباشد و موارد کاربرد زیادی دارد که امروزه میتوانیم کاربرد آن را در طیف وسیعی از صنایع مشاهده کنیم… ما در مقاله پیشرو کوشیده ایم تا اطلاعات کاربردی و مهمی را در رابطه با جوشکاری آرگون ارائه دهیم تا کاربران عزیز بتوانند با جوشکاری آرگون و موارد استفاده آن آشنا شوند.
جوشکاری یکی از فرایند های ساخت و ساز میباشد که دو یا بیشتر از دو تکه ای فلزی را بوسیله حرارت و فشار باهم پیوند میدهد تا تبدیل به یک سازه ای شود که قابل استفاده باشد. دستگاه جوشکاری یک دستگاه برقی میباشد که با استفاده از فشار و حرارت تولید شده و تنگستن موجود، نیرویی تولید میکند که دو فلز جدا شده را وصل میکند.
گاز آرگون چیست؟
آرگون یک گاز کاملاً بی بو و بی رنگ میباشد که تحت تأثیر ولتاژ بالا به رنگ متمایل به آبی روشن تبدیل میشود. آرگون به مقدار بسیار کم در اتمسفر یافت میشود و در طبیعت از ترکیب سه نوع ایزوتوپ تشکیل شده است که موارد استفاده زیادی در ساخت لامپ های الکتریکی، لامپ های فلورسانس و در لامپ های عکاسی دارد.
جوشکاری آرگون
جوشکاری آرگون یکی از انواع جوشکاری ها میباشد. دستگاه جوش آرگون نیز با انواع جوشکاری های دیگر متفاوت میباشد و با استفاده از گاز آرگون خالص یا مخلوط آرگون کار میکند.
در جوشکاری آرگون دو روش وجود دارد. روش GMAW و GTAW که در زیر هر دو روش را بصورت مفصل توضیح خواهیم داد.
روش GMAW
این روش به عنوان جوشکاری با گاز بی اثر فلز نیز شناخته میشود. در طی فرایند GMAW یک قوس الکتریکی بین فلزی که زیر کار قرار دارد و یک الکترود سیمی ایجاد میشود. از این نوع جوشکاری میتوانیم در ساخت انواع مختلفی از فلزات و حتی غیر فلزات استفاده کنیم.
روش GTAW
دومین روش، جوشکاری با گاز بی اثر تنگستن میباشد که مشابه جوشکاری GMAW میباشد. در این روش بجای استفاده از الکترود، از تنگستن استفاده میشود. الکترود تنگستن نیز حرارت کافی برای ایجاد یک پیوند بین دو جسم فلزی را دارد و نیاز نیست که مثل جوش های GMAW از مواد پرکننده یا سیم الکترود استفاده کنیم.
در هر دو روش GTAW و GMAW از یک گاز محافظ برای جلوگیری از آلودگی فلز استفاده میشود.
موارد استفاده از گاز محافظ آرگون
جوشکاری آرگون در اتصال لوله های تحت فشار کاربرد زیادی دارد. برای جوش دادن صفحات نازک و ظریف، از این شیوه جوشکاری استفاده میشود. متداول ترین موارد استفاده از آرگون در جوشکاری مس و آلومینیوم با آرگون، صنایع پتروشیمی، صنایع دریایی و ساخت تجهیزات نظامی میباشد.
گاز های محافظ در کیفیت جوش و همچنین بهره وری و کارایی به دست آمده در طول فرآیند جوشکاری نقش مهمی دارند. یکی از دلایلی که از گاز محافظ آرگون استفاده میشود، این است که گاز محافظ میتواند به شکل دهی نمایه نفوذ جوش کمک کند تا قوس الکتریکی را ثابت نگهدارد.
گازهای محافظ از جوش ایجاد شده بر روی فلز در برابر اکسیژن و رطوبت هوا جلوگیری میکند.
در جریان جوشکاری، فلزات تحت دمای تقریباً ۵۰۰۰ درجه فارنهایت قرار میگیرند و تنها گاز آرگون میتواند این همه حرارت را تحمل کند و از ذوب شدن فلز جلوگیری کند.
از فرایند جوش کاری TIG میتوانیم برای جوشکاری فلزات سخت، نازک، آهنی و غیر آهنی در تمام ضخامت ها استفاده کنیم. در این روش قوس و حوضچه مذاب کاملاً آشکار و قابل مشاهده میباشد. در دهه ۱۹۲۰ کوشش شد تا قوس و حوضچه مذاب را در مقابل اتمسفر محافظت کنند تا جوشکاری بصورت درست انجام شود. در دهه ۱۹۳۰ جوشکاری با گاز خنثی و الکترود تنگستن(TIG) اختراع شد که آغاز روش جوشکاری با محافظت گاز بود. در این نوع جوشکاری از سیم جوش (Filler metal) به عنوان فلز پرکننده استفاده میشود.
مزیت های استفاده از جوشکاری آرگونجوشکاری ارگون نیاز به پاکسازی زیادی ندارد، زیرا جوش آرگون خیلی منظم و دقیق است، ضمناً میتوانیم هر نوع ورق فلزی را در هر وضعیتی که قرار داشته باشند، جوش بدهیم. به دلیل اینکه دستگاه جوشکاری آرگون مهره جوش مناسبی دارد و تزریق فلز پر کننده از خارج قوس انجام میشود، اغتشاش در جریان قوس بوجود نمی آید و این باعث میشود کیفیت فلز جوش بالاتر رود. دستگاه جوش آرگون سرباره و دود و جرقه ندارد؛ به این دلیل، منطقه قوس و حوضچه مذاب به وضوح دیده میشود. با جوشکاری آرگون میتوانیم فلزات رنگین و ورق های نازک را با دقت بسیار بالا جوش بدهیم.